• Home
  • Mel Gibson L-a
     ucis pe Iisus?

  • 7 motive pentru
     care a murit Iisus

  • Vieti schimbate
  • Intrebari despre
     film

  • Despre noi
  • Link-uri


  "Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai"

Ioan, 15:13
 

     
 
Maia Morgenstern
 


Inainte de a juca in filmul "The Passion of the Christ", Maia Morgenstern a fost una dintre putinele actrite romance care a sustinut spectacole si in strainatate, mai ales in Israel. Mai putina lume cunoaste faptul ca ea joaca si la teatrul evreiesc din Bucuresti. Arta dramatica a studiat-o cu cunoscutul comic roman Dem Radulescu si este o artista care traieste din teatru si pentru teatru. Eforturile sustinute, talentul si profesionalismul investite in actorie i-au fost rasplatite din plin prin rolul Mariei din binecunoscutul film al lui Mel Gibson.

In interviul acordat reprezentului Alege Viata, Catalin Dupu, pentru emisiunea Dincolo de Imagine difuzata in luna aprilie la Timisoara, Maia ne-a descoperit mai multe amanunte din culise.

Catalin Dupu: In afara de popularitatea internatioanala si intrarea in categoria celor mai bine cotate actrite, ce altceva v-a adus in plus acest film?
Maia Morgenstern:Bucuria de a lucra cu un mare regizor cum este Mel Gibson, de a ma intalni cu un artist exceptional cum este Mel Gibson, bucuria de a ma intalni pe platoul de filmare cu actori din diferite tari, din diferite culturi, diferite religii, dar tin minte ca eram cu totii foarte motivati, ne era foarte clar tuturor ca vom face un film de arta si indiferent de conditiile dificile, pentru ca este normal, eram motivati si ne era clar ca vom avea un film de arta in ciuda controverselor care au aparut mult dupa terminarea filmarilor dar, paradoxal, inainte de aparitia pe piata a filmului.

Catalin Dupu: Cum s-a produs intalnirea cu Mel Gibson?
Maia Morgenstern: Va multumesc pentru aceasta intrebare, pentru ca probabil nu voi obosi niciodata sa-mi amintesc acest lucru. Directoarea de casting care poate nu este atat de cunoscuta ca ceilalti realizatori ai filmului dar care pentru mine este foarte importanta, deoarece ei ii datorez colaborarea mea cu Mel Gibson. Mi-a spus ca s-a trezit cu imaginea mea dintr-un film romanesc "Patul lui Procust". Si-a amintit de mine, apoi a prezentat domnului Mel Gibson si i-a prezentat alte imagini din alt film "A saptea camera", si mi-au trimis scenariul iar apoi m-au invitat la Roma. Tin minte ca intalnirea cu Mel Gibson a fost atat de fireasca, normala, o comunicare perfecta inca de la inceputul inceputului, o comunicare perfecta intre doi artisti, as putea spune.

Catalin Dupu: Cum v-ati documentat pentru a juca rolul mamei Domnului nostru Iisus?
Maia Morgenstern: Nu mi-e rusine sa recunosc ca am citit scenariul cred ca de 100 de ori. Pentru ca toate raspunsurile pana la urma, le-am gasit in scenariu. Este un film de arta, un film care propune ceva care vine din sufletul regizorului. Ceva foarte profound, foarte amanuntit si migalos elaborat timp de 12 ani, dupa marturisirile domnului Mel Gibson. Nu am ezitat insa nici o clipa sa citesc si alte carti de arta si istorie, sa vizitez muzee, Vaticanul.

Catalin Dupu: Pentru aceasta v-ati indreptat si spre Sfanta Carte, Biblia?
Maia Morgenstern: Evident. Am citit Vechiul si Noul Testament pentru a intelege odata in plus traditiile poporului evreu din care se trage Iisus, pentru a intelege spiritul epocii si evident am citit si Evangheliile.

Catalin Dupu: Ati fi preferat un alt rol din acest film sau ceea ce vi s-a propus a fost excelent?
Maia Morgenstern: Nu ascund faptul ca a rimat intru totul personalitatii mele si felului meu de a exista ca actor.

Catalin Dupu: Multi au afirmat ca filmul este naturist, ca este foarte mult sange
Maia Morgenstern: Modalitatea de expresie in acest film "Passion of the Christ" este obtiunea artistica a regizorului, dar pana la urma toate acestea motiveaza o idee sublima prin faptul ca in filmul nostru Iisus Hristos reuseste sa treaca peste suferinta, peste mizeria fizica, peste suferinta ingrozitoare atat de bine revelata in film si reuseste sa tranforme totul in altceva, propria suferinta, propria indoiala, propria durere si suferinta in iertare, in iubire. Este o idee sublima dupa parerea mea.

Catalin Dupu: Reactiile despre care ati amintit si dumneavoastra despre controverse, credeti ca filmul submineaza autoritatea poporului evreu?
Maia Morgenstern: Nu, nu se pune problema asa pentru ca filmul este pana la urma despre iubire. In ciuda violentei sale, iar acest mesaj de iubire este profund si atunci nu e de condamnat nimeni, nu e de aruncat piatra in absolut nimeni. Dimpotriva, este o mana intinsa, un dialog care se propune intre oameni, intre natiuni.

 

 
     

 
Asociatia Alege Viata,
Str. Dambovitei nr.9-11, sector 6, Bucuresti
Tel: 021-202.9121, Fax: 021-202.9120
E-mail: birouava@fx.ro, BTCLoffice@pcnet.ro